Scroll Top

Investeren in een bouwgrond

investeren in een bouwgrond

Investeren in een bouwgrond is een slimme zet die veel potentieel biedt. Een grond kopen als belegging kan een waardevolle aanvulling zijn op uw investeringsportefeuille en biedt bovendien tal van mogelijkheden met het oog op de toekomst. In dit artikel bespreken we de voordelen van investeren in bouwgrond, waar u op moet letten, en hoe Inviva u kan helpen bij elke stap van het proces.

 

Waarom beleggen in een bouwgrond?

Bouwgrond is een schaars product; de hoeveelheid beschikbare grond is beperkt en de vraag naar woningen en commerciële ruimtes blijft stijgen, vooral in stedelijke gebieden. Dit betekent dat uw investering op lange termijn aanzienlijk in waarde zal stijgen. Ongeacht de gekozen strategie kan een investeringsgrond een waardevolle toevoeging zijn aan een gevarieerde en winstgevende vastgoedportefeuille, die heel wat voordelen met zich meebrengt.

Hoe moet u investeren in een bouwgrond

Als u van plan bent om aan de slag te gaan met investeren in bouwgronden, is het van groot belang dat u weet waar u aan begint. Een expert die u begeleidt doorheen het proces of dat u kan bijstaan bij het maken van de juiste keuze is een grote meerwaarde.

Wilt u beginnen met investeren in een bouwgrond dan kan u alvast terecht bij ons voor een eerste kennismakingsgesprek.

7 (Demo)

De voordelen van bouwgrond als investering

1. Waardestijging

Bouwgrond is een schaars product; de hoeveelheid beschikbare grond is beperkt en de vraag naar woningen en commerciële ruimtes blijft stijgen, vooral in stedelijke gebieden. Dit betekent dat uw investering op lange termijn aanzienlijk in waarde zal stijgen.

2. Flexibiliteit

U kunt ervoor kiezen om zelf te bouwen of om de grond samen met een ontwikkelingspartner te bebouwen, wat extra inkomsten kan genereren door te verkopen of te verhuren. U kunt de grond ook aanhouden als een passieve investering, waarbij u profiteert van de waardestijging zonder actieve betrokkenheid. Dit maakt het een veelzijdige investering die kan worden aangepast aan uw specifieke doelen en behoeften.

3. Stabiliteit

Een bouwgrond is minder onderhevig aan economische schommelingen vergeleken met andere investeringen zoals aandelen. Dit kan het een stabielere en veiligere optie maken voor degenen die op zoek zijn naar langetermijnwinst door bijvoorbeeld verhuur.

4. Lage onderhoudskosten

In tegenstelling tot gebouwen en andere fysieke eigendommen, vereist een bouwgrond minimale onderhoudskosten. Er zijn geen structurele reparaties of renovaties nodig, wat betekent dat u niet constant geld hoeft uit te geven om de waarde van uw investering te behouden.

 

Inviva: uw partner om te investeren in een bouwgrond

Wanneer u besluit te investeren in een bouwgrond of ander vastgoed, is het belangrijk om een betrouwbare partner te hebben die u door het proces kan begeleiden. Demefco is een vastgoedspecialist met ervaring, en actief als vastgoedbeheerder én projectontwikkelaar.

Als ervaren investeerder in vastgoed zijn we bovendien voortdurend op zoek naar aantrekkelijke projecten zoals een investeringsgrond. Heeft u reeds een investeringsgrond of bent u van plan om een grond te kopen als belegging, en zoekt u een geschikte partner om deze te ontwikkelen of verkavelen? Neem dan zeker contact op met ons om uw plannen te bespreken.

investeren in een bouwgrond

Waarop letten bij het investeren in bouwgrond?

1. Ligging

De ligging van de bouwgrond is cruciaal aangezien die voor een groot deel de waarde zal bepalen. Let op de volgende aspecten:

  • Stedelijke omgeving: investeren in bouwgrond in een stedelijke omgeving is belangrijk. Hier hebt u meteen toegang tot alle faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels, horeca en amusement. Naar toekomstmogelijkheden zit u hier veelal beter in vergelijking met het platteland, aangezien de bouwshift wil vermijden dat Vlaanderen nog meer groen verliest.

  • Oriëntatie: een goede oriëntatie van een woning begint bij de bouwgrond. Hierbij gaat het er vooral om dat er voldoende natuurlijk licht is. Een pure Noord-oriëntatie is minder aantrekkelijk, maar ook met een pure Zuid-oriëntatie moet u opletten omwille van het risico tot oververhitting. Een ideale oriëntatie is vaak Zuid-West.

  • Zichten: aantrekkelijke, leuke zichten dragen bij tot een goede ligging van de bouwgrond. Bijvoorbeeld, in Gent is het zicht op de drie torens van Gent een grote toegevoegde waarde, terwijl in randgemeenten een mooi zicht op het platteland extra waardevol kan zijn.

2. Bouwmogelijkheden

Bouwgrond verkrijgt zijn waarde afhankelijk van wat de mogelijkheden zijn op die grond. Zo is er een aanzienlijk onderscheid tussen landbouwgrond, bouwgrond en projectgrond, zowel op vlak van aankoopprijs als potentiële meerwaarde. Stel uzelf de vraag: “Is de grond bestemd voor een private eengezinswoning of voor een grootschaliger project?”

  • Gezinswoning: investeerders met een mooie spaarpot kunnen een grond kopen en later de mogelijkheden evalueren: bebouwen voor zichzelf, doorverkopen of bebouwen en daarna verkopen.
  • Projectgrond: investeerders pur sang kopen vaak projectgrond zonder enige intentie om er zelf op te wonen. Een projectgrond kan verkaveld worden voor meerdere loten of een appartementencomplex. Deze vorm van investeren vereist een zekere kennis van zaken.

3. Plan na Aankoop: verkavelen of niet?

Stel uzelf de vraag wat u met de bouwgrond zal doen na aankoop. Mogelijkheden zijn onder andere:

  • Bouwen voor een private woning: let op het BTW-verhaal bij afbraak en wederopbouw. In stedelijke gebieden geldt een verlaagd BTW-tarief van 6% mits enkele voorwaarden.
  • Grootschaliger project: samenwerking met een ontwikkelaar kan aangewezen zijn. De projectontwikkelaar streeft naar een optimale benutting van de grond, waardoor de waarde van de grond omhoog gaat.
  • Verkavelen: u kunt ervoor kiezen om de grond niet meteen te verkavelen en later met winst door te verkopen. Let op de belasting op de meerwaarde, afhankelijk van wanneer u de grond verkoopt.

Veelgestelde vragen

Is een bouwgrond een goede investering?

Ja, een bouwgrond is een goede investering vanwege de waardestijging op de lange termijn, de lage onderhoudskosten en de flexibiliteit in gebruik. Grondprijzen stijgen door schaarste en een hogere vraag naar woningen, wat het aantrekkelijk maakt voor lange termijn investeerders. Bovendien vereist een bouwgrond weinig onderhoud, waardoor zorgen over huurders of reparaties wegvallen. De veelzijdigheid van een bouwgrond zoals doorverkopen, ontwikkelen tot vastgoed, of persoonlijk gebruik, biedt heel wat investeringsmogelijkheden.

Is investeren in grond verstandig?

Investeren in grond is verstandig indien uw financiële situatie stabiel genoeg is om de initiële investering en bijkomende kosten te dekken. Overweeg ook de risico’s zoals juridische complicaties of wijzigingen in bestemmingsplannen, en raadpleeg zo nodig juridisch advies om uw aankoop goed voor te bereiden.

Waar moet u op letten bij de investering in bouwgrond?

Bij het investeren in bouwgrond zijn er enkele elementen om rekening mee te houden. De locatie is wellicht de belangrijkste factor; grond in gewilde gebieden met goede infrastructuur biedt vaak een beter investeringsrendement. Controleer altijd het bestemmingsplan en de bouwvergunningen om te weten wat er gebouwd mag worden, en laat een bodemonderzoek uitvoeren om problemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om alle juridische aspecten zoals eigendomsrechten en lopende geschillen zorgvuldig te onderzoeken.