U bent van plan om te investeren in vastgoed maar u weet niet wat de verschillende mogelijkheden zijn.
Het lijkt misschien aantrekkelijk om te beleggen maar wat is de beste keuze? Beleggen in een pand in het binnenland of buitenland of misschien is beleggen via uw vennootschap ook een mogelijkheid voor u.
Bij INVIVA helpen we u verder. We zetten hier alle mogelijkheden en aandachtspunten even uiteen. Zo bent u op de hoogte van de voordelen en nadelen.
Waarom investeren in vastgoed?
Beleggen en investeren in vastgoed is een goede optie als u niet tevreden bent met het rendement van uw spaargeld. De banken houden dezelfde lage interestvoet aan voor een spaarrekening terwijl de inflatie ondertussen een forse stijging maakt.
Door op uw spaarrekening enkel te bewaren wat u nodig heeft in geval van nood, kan er misschien wat ruimte vrij komen om te starten met investeren in vastgoed.
Door te investeren in onroerend goed kan spaargeld een beter leven krijgen, waar meer rendement uitgehaald kan worden. Afhankelijk van uw plannen, is een investering in vastgoed altijd een meerwaarde op lange termijn.
Daarnaast kan u ook huurders plaatsen in het pand. Dan geniet u van een maandelijks inkomen dankzij de huurinkomsten.
Hoe moet u investeren in vastgoed
Als u van plan bent om aan de slag te gaan met investeren in vastgoed, is het van groot belang dat u weet waar u aan begint. Een expert die u begeleidt doorheen het proces of dat u kan bijstaan bij het maken van de juiste keuze is een grote meerwaarde.
Wilt u beginnen met investeren in vastgoed dan kan u alvast terecht bij ons voor een eerste kennismakingsgesprek.
Enkele voordelen van investeren in vastgoed
1. Een vast inkomen
Wanneer u besluit te investeren in vastgoed kan dit zorgen voor een stabiele bron van inkomsten door middel van huurinkomsten. Dit is vooral een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar een bron van passief inkomen.
2. Hefboomeffect
Door bijvoorbeeld 15 procent eigen middelen te gebruiken en de rest te laten financieren door de bank, kunt u genieten van de voordelen van een lage rentevoet. Hierdoor worden de kosten voor de financiering van uw vastgoedbeleggingen laag in vergelijking met de opbrengsten.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat er ook risico’s verbonden zijn aan het gebruik van het hefboomeffect, zoals hogere schulden en mogelijke verliezen bij dalende vastgoedprijzen. Het is daarom verstandig om altijd goed onderzoek te doen en advies in te winnen voordat u besluit gebruik te maken van het hefboomeffect.
3. Bescherming tegen inflatie
Vastgoedbeleggingen bieden een effectieve manier om tegen inflatie te beschermen omdat huurinkomsten kunnen stijgen naarmate de kosten van levensonderhoud toenemen. Dit betekent dat u uw inkomsten kunt laten groeien naarmate de inflatie toeneemt.
Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?
Om die vraag te beantwoorden, moeten we verschillende factoren in acht nemen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:
1. Aankoopprijs
Dit is een open deur: hoe hoger de prijs van een woning, hoe meer geld op tafel zal gelegd moeten worden. De prijs van een huis of appartement wordt bepaald door een aantal parameters zoals oppervlakte, locatie en ligging, staat van het gebouw enz. Om te verzekeren dat u geen te hoge prijs betaalt, kan u u laten adviseren door een ervaren vastgoedpartner zoals Inviva.
2. Financieringsmogelijkheden
Hoewel er onderhandelingsmarge is, verwacht de bank een eigen inbreng van minstens 20% voor een investering in vastgoed. De overige 80% kan u ontlenen, wat maakt dat u met €50.000 spaargeld zou kunnen investeren in een woning die €250.000 waard is.
De rente is de laatste maanden dan wel gestegen, historisch bekeken is het nog steeds goedkoop om te lenen. U moet uiteraard wel in staat zijn om u lening correct terug te betalen. Hoewel u ook hier kan overleggen met de bank, luidt de vuistregel dat u ongeveer 1/3e van je inkomsten kan gebruiken voor het afbetalen van een krediet.
3. Gezinswoning of opbrengsteigendom
Koopt u een woning om er zelf te wonen, dan spelen andere belangen dan bij investeringsvastgoed. Hoewel u een waardestijging mag verwachten, genereert een gezinswoning geen periodieke inkomsten; gezinsleven en een thuisgevoel zijn dan belangrijker.
Investeert u in een opbrengsteigendom, dan kunt u naast waardevermeerdering ook maandelijkse huurinkomsten verwachten. Deze huurinkomsten kunnen gebruikt worden om een krediet af te betalen, waardoor u met hogere inkomsten meer kunt lenen om verder te investeren en zo uw vermogen te laten groeien.
4. Bijkomende kosten bij een vastgoedinvestering
Houd bij de aankoop van een woning rekening met de te betalen notariskosten en registratierechten. De verschuldigde registratierechten worden bepaald door het aankoopbedrag en zijn afhankelijk van het gewest waar het pand gelegen is en of het al dan niet om een eerste woning gaat.
Plant u onderhouds- of renovatiewerken, dan zal u daarvoor ook een budget moeten voor voorzien. In vele gevallen kan daar wel een financiering voor afgesloten worden.
Investeren in vastgoed via vennootschap
Nog een interessante piste is om met uw vennootschap te investeren.
Dit heeft tal van voordelen maar ook een aantal nadelen. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen om het pand privé aan te kopen en via een vruchtgebruikconstructie de investering te maken met uw vennootschap.
Voordelen van investeren in vastgoed met een vennootschap
Er zijn heel wat voordelen om te investeren via een vennootschap:
- U kan de aankoopprijs afschrijven
- Alle bijkomende kosten zoals verzekeringen en onderhoudskosten zijn aftrekbaar
- Ook de intresten op het krediet zijn aftrekbaar binnen uw vennootschap
- Wanneer onroerend goed gebruikt wordt voor de volledige uitoefening van activiteiten binnen uw vennootschap, dan kunnen bepaalde activiteiten binnen de btw-wetgeving vallen met recht op aftrek.
Nadelen van investeren in vastgoed met een vennootschap
Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden als het vastgoed via een vennootschap gekocht wordt. Een aantal van de belangrijkste nadelen waar u het best rekening mee houdt zijn:
- Als u ook privé in het pand woont dan betaalt de vennootschap een vergoeding. Doet u dit niet dan kan de fiscale druk verhogen door een hogere sociale zekerheid en hogere personenbelastingen.
- Ontvangt u huurinkomsten van de verhuur van het pand? Dan worden deze inkomsten bij de belastbare winst toegevoegd van de vennootschap.
- Wilt u de eigendom terug verkopen dan wordt de meerwaarde ook belast.
Investeren in buitenlands vastgoed
In vastgoed investeren blijft altijd een hele onderneming. Niet alleen in het binnenland maar ook in het buitenland. Voor veel investeerders is het echter wel een aantrekkelijk idee om een appartement of woning te hebben in het zuiden.
Investeer verstandig als u naar het buitenland trekt en werk samen met INVIVA. Wij werken vaak met met beleggers in eigen land maar ook in het buitenland.
Wilt u de aankoop in het buitenland zorgeloos laten verlopen? Neem dan zeker contact met ons op. Onze experts helpen u graag verder.
Veelgestelde vragen
Is het verstandig om te investeren in vastgoed?
Investeren in vastgoed is een zeer interessante en duurzame manier om te beleggen. Het kan uw geld beschermen tegen inflatie en zelfs extra inkomsten genereren. Het is daarbij wel belangrijk om uw vastgoed en beleggingen goed te beheren, zodat u steeds het maximale uit elke investering haalt.
Hoe begint u met investeren in vastgoed?
Als u geen of weinig ervaring hebt met beleggen dan is het een goed idee om samen te werken met een expert. Een expert werkt samen met u naar het doel dat u wenst te bereiken en kijkt naar de mogelijkheden. Wilt u graag meer weten over hoe dit precies werkt, aarzel dan niet om ons te contacteren. INVIVA staat steeds klaar om u te helpen.
Is het slim om te investeren in vastgoed?
Ja, als u belegt in een eigendom met het juiste budget dan gaat u meer inkomsten krijgen dan als u het op de bank laat staan. Laat u echter steeds bijstaan door een expert en vraag advies bij uw fiscus.
Kan ik een huis kopen met mijn vennootschap?
Ja, u kan makkelijk een of meerdere panden kopen met uw vennootschap. Door deze aan te schaffen met uw vennootschap geniet u van een specifieke set aan zowel voor- als nadelen. Laat u steeds goed informeren en ga langs bij uw fiscus voor u een beslissing maakt.
Wat is het voordeel van vastgoed in een BV zetten?
Door te kiezen om vastgoed in uw BV te zetten kunt u kosten zoals verzekering, onderhoud en interesten inbrengen. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belastbare winst.
Wat is een vastgoedinvesteerder?
Een vastgoedinvesteerder is een persoon dat investeert in vastgoed. Dit onroerend goed wordt dan gebruikt voor privé doeleinden, commerciële doeleinden of verhuur. Kom alles te weten in onze blog over “Wat is een vastgoedinvesteerder“.
Begin vandaag nog met geld investeren in vastgoed.
INVIVA is de partner dat u kan helpen om zorgeloos een investering te maken. Of u nu investeert in vastgoed voor uzelf of enkel als beleggingsvastgoed, wij nemen de meest complexe taken van u over. Als ervaren projectontwikkelaar kan u op ons rekenen.
Als eigenaar geniet u van uw investering en doen wij de rest van het werk. U vertelt ons het budget en wij voorzien het beheer van het project. Zo geniet u van uw nieuwe woning of het te verhuren pand.